Yeni il... Yeni ümidlər... Yeni arzular... Dəbli geyimlər... Maraqlı hədiyyələr... Bəzədilmiş küknar ağacları... Dadlı təmlarla zəngin süfrələr... Deyirlər Yeni ili necə qarşılasan, bütün ili elə keçirəcəksən. Odur ki, Yeni il gecəsi süfrəmizin bəzədilməsinə və bolluğuna da diqqət yetirək ki, il boyu ruzili süfrəmiz olsun. İlanı ləziz yeməklərlə qarşılayaq ki, bizə uğur, bərəkət gətirsin...
Bayram süfrəsi hazırlayarkən Yeni il ab-havasına uyğun olaraq, rəng seçiminə, süfrənin rəngarəng görüntüsünə diqqət yetirin. Qızılı, qırmızı, əlvan rəngli dekorasiyalarla süfrəyə bəzək verərək əhvalınızı qaldırın. Bayram süfrəsində şamları və Yeni il aksesuarlarını da unutmaq olmaz. Kiçik bir çiçək dəstəsi isə qarşıladığınız Yeni ilə təravət, təmizlik, yenilik ab-havası qatacaq.
Azərbaycan mətbəxi hər zaman öz ləzzəti və bolluğu ilə seçilir. Və biz də bayramlarda növbənöv salatlar, isti və soyuq yeməklər, şirniyyatlar, meyvə və digər təamlardan çox dadırıq ki, bu da fiziki narahatçılığa səbəb olur. Ona görə də, həkimlər məsləhət görürlər ki, həddindən çox çeşidi bir arada yeməyin və az porsiyalarla qidalanmağa çalışın. Xüsuən də yüngül salatlar, balıq, soyutma yeməklər və meyvələrə üstünlük vermək məsləhətdir.
Azərbaycanda Yeni il süfrəsində hansı qidaların olması ilə bağlı inanclar yoxdur. Amma Finlandiyada Yeni il süfrəsi gavalı kiseli və düyü sıyığı olmadan təsəvvür edilmir.
Rusiyada Yeni il gecəsi süfrəyə mütləq müxtəlif yeməklər, salatlar, içkilər, piroqlar qoyulur. İnanca görə, süfrə nə qədər dolu və gözəl olarsa, qarşıdan gələn il də elə olacaq. Xəmirdən müxtəlif heyvan fiqurları bişirilib gələn qonaqlara paylanır. Süfrənin ortasına mütləq odda qızardılmış donuz balası qoyulur. Çünki donuz ruslarda bolluq və var-dövlət simvolu kimi tanınır. Süfrəyə quş ətindən heç nə qoyulmur, hesab edilir ki, evdən xoşbəxtlik uça bilər.
Macarıstanda da Yeni il süfrəsinə qaz, ördək, toyuq qoymurlar. Guya yeni ildə quş əti yeyənin səadəti uçub gedə bilər. Subay qızlar bu adətə daha çox riayət edirlər ki, yeni ildə ərə gedə bilsinlər.
Almaniyada isə süfrəyə 12 ədəd soğan qoyurlar, amma yemək üçün yox, gələn ilin hava proqnozlarını müəyyənləşdirmək üçün. Onlar gələcək ilin ayları timsalında on iki ədəd baş soğanı götürüb alt tərəflərini kəsir və ora duz səpərək süfrəyə düzürlər. Saat 12-ni vuran kimi soğanlara baxırlar. Hansı soğan duzu əridib udubsa, o aylar yağmurlu, qalanları isə quraqlıq keçəcək.
Kubada Yeni il axşamı hamının süfrəsində mütləq üzüm olmalıdır. Hər kəs saatın zəngləri gecəyarısını vurduqda on iki gilə üzüm yeməlidir. Bu, o deməkdir ki, ilin on iki ayında sənin həyatın üzüm kimi şirin olacaq.
Rumıniyada Yeni il süfrəsi üçün içərisi sürprizlərlə dolu kökə bişirmək dəbdir. Yağlı kökənin içərisinə daha çox pul, gümüş üzük, acı istiot qoyurlar. Kimin bəxtinə nə çıxdı, çıxdı. Bəxtinə istiot çıxan adam il boyu ehtiyatla dolanmalıdır ki, acı günlər ondan uzaq olsun. Kökəsindən pul və üzük çıxanları isə xoşbəxtlik gözləyir.
Biz Sizə qeydiyyatdan keçməyi və ya öz adınz ilə sayta daxil olmağı məsləhət görürük.
- Ən maraqlı Yeni il adətləri
- Müxtəlif xalqların müxtəlif Yeni il ənənələri
- Azərbaycanda Novruz bayramı qeyd olunur
- Yeni il gecəsi masaya nə qoymalı?
- Fərqli "Yeni il" ağacları

Forumda son mövzu | Baxış | Cavab | Müəllif | Sonuncu |
İzləyicilər | (0): |
Ziyarətçilər | (28): |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Botlar | (1): |
![]() |
|
Hal-hazırda saytda: 29 |
-
Yazan: FaridaDoodo
-
Yazan: AliceDoodo
-
Yazan: Astetlig
-
Yazan: Astetlig
-
Yazan: Astetlig
-
Yazan: tortyonl
-
Yazan: tortyonl
-
Yazan: AMuctuch
-
Yazan: AstetligMövzu: Leyla Əliyevadan yeni şeir

